måndag 7 juni 2010

En inte alldeles intakt box är lättare att tänka utanför

Bra namn på en forskningsartikel. "Thinking Outside a Less Intact Box: Thalamic Dopamine D2 Receptor Densities Are Negatively Related to Psychometric Creativity in Healthy Individuals" Fast i tidningsrubrikerna talas det mer om att sambandet mellan kreativitet och galenskap är bevisat. Låt oss kalla det kreativ rubriksättning. Och kanske bra paketering för att nå ut till en kreativ läsare med att hjärnforskarna börjar hitta synliga tecken på hur en kreativ hjärna är byggd.

Men först; kom ihåg att biologi är komplext och människor ännu mera komplexa. Det är sällan bara en sak som styr något och kroppen anpassar sig. Svaga muskler blir starkare om de används och likaså blir hjärnan smartare om den används.

Skillnaden de hittat är att hjärnans informationsfilter mot omvärlden har svagare broms hos kreativa personer än hos mindre kreativa personer. Men vad betyder det? Ingen vet. Det finns ingen mer forskning ännu; området är ganska nytt.
Nu är i alla fall vi nyfikna på fortsättningen: Har kreativa andra sätt att bromsa informationsflödet; eller hanteras det större flödet annorlunda? Är skillnaderna medfödda, eller bygger hjärnan om sig så den blir så här när man lär sig tänka kreativt?

Och som alltid med forskning gäller det att kika noga på vad de egentligen upptäckt. Oftast handlar det om en liten pusselbit som är helt värdelös utan hjälp av en mängd andra pusselbitar.
I detta fall har de testat kreativiteten på tretton mentalt friska personer. Sen har de kollat på de delar av hjärnan som filtrerar intryck från omvärlden för att se om det fanns nån koppling mellan kreativitet och förmågan att filtrera bort intryck. Och det fanns det. Starkare filter gav svagare kreativitet. Det var allt. Fortfarande en väredefull pusselbit; det går att se på en hjärna att den är kreativ. Men nu behövs flera pusselbitar; kan filtret förändras om man övar på kreativitet? Vi tror det. Men ingen vet. Åtminstone konstaterar Fredrik Ullén i en intervju med Ny Teknik att det inte finns nån forskning på det. Ännu, förhoppningsvis...

Var kom det där med galenskap ifrån då egentligen? Jo. Det var nog mest att forskning på hur psykiska sjukdomar syns i hjärnan gav idén om vilka områden i hjärnan som kanske "sätter ramarna på boxen".

Länk till pressreleasen om forskningsrapporten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar