tisdag 10 augusti 2010

Det sitter i väggarna på apburen

Historien om apburen är inte ny, men bra återgiven och kommenterad på Pushing-pixels: Monkey see, monkey do, monkey remember.

I korthet handlar det om en grupp apor i en bur; med något lockande i taket. Det finns en stege, men så fort någon klättrar på den får hela gruppen en kalldusch. Snart lär sig aporna att låta bli stegen.

Då börjar experimentet med att man byter en apa mot en nykomling. Så snart nykomlingen närmar sig stegen ingriper resten av gruppen som ju inte vill bli ha kallvatten på sig igen. Sen byts en till apa och till slut har alla apor som själva upplevt en kalldusch försvunnit.

Kvar finns ett gäng apor som bara vet att ingen ska klättra på stegen och den som försöker ska stoppas. Men inte varför.

En intressant reflektion var just att det var ett välgrundat beslut att låta bli stegen när den ursprungliga gruppen tog det. Och att det kanske fortfarande är en bra idé att låta bli stegen. Men gruppen som är där nu bör i alla fall vara medveten om att de varken tagit beslutet eller vet varför det togs.

Med slutsatsen att det ofta är en bra idé att fundera på varför man gör saker och ifall det kan ha hänt nya saker sedan beslutet togs. I en variant jag hört om apburen stängdes exempelvis duschen av när det ursprungliga teamet lärt sig låta bli stegen.

En annan variant kan vara att de nya aporna älskar vatten eller kan tillverka paraplyn och alltså har en helt annan syn på kallduschar än det gamla teamet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar