måndag 24 maj 2010

Snart försvinner brevlådan

Snart är brevlådans tid förbi. Tro nu inte att jag inbillar mig att brevlådorna plötsligt förbjuds de närmsta åren. Det här är trendspaning. Att peka ut tecken på att en större förändring är på väg – innan allt för många redan sett den.

Kommer någon elaking plötsligt förbjuda brevlådor eller sluta dela ut saker i dem? Jag tror inte det. Min gissning är snarare att du och jag slutar titta i den. Allt intressant kommer andra vägar. Brevlådan kommer sakta men säkert bli en soptunna för reklamblad från de stackars eftersläntrare som inte hunnit hitta nya kanaler till kunderna. Eller möjligen en låda för reklam riktad till den lilla grupp som kommer ha kvar sin brevlåda. En grupp som vi med all rätt ska respektera. Men du och jag tillhör inte den gruppen. En efter kommer vi tröttna på att ha ett hål i dörren som egentligen bara gör inbrottstjuven glad. Eller ha en låda som man ska komma ihåg att tömma på skräp ibland.

Här kommer listan på det som redan slutat eller snart slutar komma i lådan:
  1. Räkningar. Känner du trycket att skaffa autogiro eller ta e-faktura? Bankerna och företagen sparar rejäla summor på att knuffa oss dit istället för att ta räkningen i gamla hederliga brevlådan. Några företag tar redan avgifter för att skicka pappersräkning.
  2. Kontoutdrag. Mina banker har slutat med det en efter en. Det känns lite ovant, men jag känner ingen akut saknad.
  3. Lönebeskedet. Om du ens någonsin fått det hemskickat... Men jag hör allt fler som får det via en webbsidaintranätet eller liknande elektroniska kanaler. Billigare för företaget även om du skulle välja att skriva ut ditt lönebesked på jobbskrivaren.
  4. Tidningen. Snart har du en läsplatta som är större än dagens papperstidningar när du vikt ut den. Som inte väger mer än tidningen och är skönare att hålla i. Och uppdateras varje minut över 3G. Även när tryckeriet har strömavbrott och tidningsbudet fastnat i snön. Finns det någonting i brevlådan som kan konkurrera med det? Möjligen om du har öppen spis då, men det finns billigare saker att tända brasan med.
  5. Böcker. E-bokläsaren kommer göra att du slutar beställa hem böcker. De böcker som kommer i brev idag, kommer du ta som E-böcker i morgon. Och finare böcker vill du knappast få som omilt hanterade och klent bolstrade brev.
  6. Deklarationen och andra papper från skatteverket. Majoriteten deklarerar redan utan papper. Det känns väldigt rimligt både att vi blir fler och att vi nog kan tänka oss att gå med på att skatteverket skickar saker till oss på nåt modernare sätt än papper i brevlådan.
  7. Julkort. Min egen trend är tydlig. Jag skickar i sista sekunden, och då hinner inte snigelposten fram i tid hur dyrt porto jag än betalar.
  8. Paketavier. De kommer som SMS redan. Oftast hämtar jag paketet på vägen hem och får avin nästa dag.
  9. Breven från mormor. Mormor skickar SMS och e-mail allt oftare. Trenden är mätbar rentav. Skatteverket rapporterar att 40% av 20-talisterna deklarerade elektroniskt i år.
  10. Katalogen från XYZ. Den finns på nätet också. Med uppdaterade priser och lagersaldo. Den absoluta dödsstöten för de tryckta katalogerna kommer när läsplattorna överlever att följa med på stranden och i badkaret. Då finns ingen annan orsak än sentimentalitet kvar för att välja papper.

Är det nån panik då? Knappast. Men jobbar du med att trycka eller distribuera saker på papper är det dags att fundera på framtiden. Ändringarna blir stora, men ingenting händer på en natt. Lite sund uppsikt över vad som händer och nyfikenhet underlättar. Skillnaden mellan tur och otur kan handla om små strategiska val när chansen dyker upp. Fundera på att jobba lite mer med e-böcker och digitala medier och en aning mindre med tryckt papper. Eller om du verkligen älskar att jobba med papper eller tryck – jobba med områden där papperet och/eller trycket är minst lika viktigt som texten och bilden.

Vad vi idéprenörer ska göra? Lägga trenden i bakhuvudet i hop med alla andra trender vi upptäckt själva och andra hjälpt oss se. Tillsammans blir det en enorm databas för hjärnan att gräva i när vi ska hitta nya idéspår.


2 kommentarer:

  1. Jag älskar min morgontidning, just i formatet morgontidning och jag vill inte byta ut den mot en läsplatta. Om jag har samma inställning om 20 år låter jag vara osagt.
    /Erik

    SvaraRadera
  2. Du har en poäng och jag erkänner villigt att jag också föredrar papper. Just nu. Sen är jag optimist nog att tro att det kommer bättre saker. Tumregeln brukar vara att man överskattar hur mycket ny teknik betyder på kort sikt och underskattar på lång sikt.

    Jag kan nästan lova att du bytt åsikt inom 20 år. Det svåra är nog att gissa ifall det hänt om fyra eller 12 år. (Varken Spotify eller iPhone fanns för fyra år sen. Google fanns inte för 12 år sen. Nånting "oväntat" lär hända med tidningarna också. Frågan är vad, vem och när...)

    SvaraRadera